Szemien-hegység Nemzeti Park, Etiópia. Corniche. Alexandria, Egyiptom. Gebel Barkal. Kerima, Szudán. Szemien-hegység Nemzeti Park, Etiópia. Apademak-templom. Naga, Szudán. Óváros. Kairó, Egyiptom. Núbiai lányok. Szoleb, Szudán. Hórusz-templom. Edfu, Egyiptom. Napatai piramisok. Núri, Szudán. Fűszerpiac. Omdurmán, Szudán. Sarm el-Sejk, Egyiptom. Királyok Völgye. Lukszor, Egyiptom. Csónakos fiú. Bahir Dar, Etiópia. Királyi Körzet. Gonder, Etiópia.Ámon-templom. Karnak, Egyiptom. Szemien-hegység Nemzeti Park, Etiópia. Amhara gyerekek. Tisz-Abbai, Etiópia. Datolyaszüret. Szoleb, Szudán. Amhara földműves. Szemien-hegység, Etiópia. Bibliotheca Alexandrina. Alexandria, Egyiptom. Sarm el-Sejk, Egyiptom. Szemien-hegység Nemzeti Park, Etiópia. Ahmed Músza családja. Kerima, Szudán. Napatai piramisok. Kerima, Szudán. Gízai piramisok. Gíza, Egyiptom. Tana-tó. Bahir Dar, Etiópia. Nap-templom. Abu-Szimbel, Egyiptom. El-Doqqi. Gíza, Egyiptom. Núbiai falu. Asszuán, Egyiptom. Tisz-Isszat-vízesés. Tisz-Abbai, Etiópia. Nemzeti Múzeum. Kartúm, Szudán. Tiran-szigetek. Sarm el-Sejk, Egyiptom. Citadella. Kairó, Egyiptom. Imet Gogo, 3926m. Szemien-hegység, Etiópia. Ámon-templom. Szoleb, Szudán. Mohamed Hámid bácsi. Szoleb, Szudán. Debre Berhan Szelasszié-templom. Gonder, Etiópia. Nyomolvasó. Szemien-hegység, Etiópia. Kék-Nílus. Bahir Dar, Etiópia. Asszuán, Egyiptom. Napatai piramisok. Kerima, Szudán. Földközi-tenger. Alexandria, Egyiptom. Mahmúd, a núbiai. Asszuán, Egyiptom. Dzsószer fáraó halotti komplexuma. Szakkara, Egyiptom. Meroéi piramisok. Begrawijja, Szudán.

2014. március 17., hétfő
Helyszín: Sarm el-Sejk, Egyiptom

A luxusszállodában.

a Renaissance Golden View hallja
a Renaissance Golden View hallja

Már készülődtünk, amikor kopogtak az ajtónkon. A recepciós fiú volt. Szólt, hogy tíz perc múlva kész a reggeli. 6:20 volt, a hátizsákokat már tegnap este összepakoltuk, már csak mi tollászkodtunk.

Nem sokkal később újra kopogtak, mi még mindig nem voltunk készen, ellenben a reggelink már igen. Ugyanaz volt, mint eddig, plusz egy nagy ásványvizes üveg klórszagú csapvízzel töltve.

Ahogy terveztük, kereken nyolckor elindultunk a kairói reptérre. Lévén hétfő van, máris dugó volt. A szálloda korrekt volt, a transzfer benne volt az árban, ezzel megkíméltek minket egy véresszájú alkudozástól. A Cairo Paradise egyedülálló volt a kategóriájában abban, hogy itt mindenki kedves volt velünk, a reggeli-készítő lánytól a sofőrön át az összes recepciós fiúig.

A reptéren kipakoltatták a zsákom, mert valami fémet láttak benne átvilágításkor. Ettől eltekintve minden a szokásos volt. Meglepetésemre, útitársaink zömmel egyiptomiak voltak, az európaiak Kairó teljes kihagyásával, közvetlen charterjáratokkal érkeznek Sarm el-Sejkbe.

A sarmi reptér előtt jött a jól megszokott küzdelem a taxis hiénákkal. Fél óra alatt se sikerült százhúsz font alá menni. A színjáték mindkét oldalon mindent magába foglalt, az érdektelen elvonulástól a dühös ordítozáson át a másik komplett hülyének nézéséig. Mit nem adnék, ha ezek a feleslegesen eltöltött órák kimaradnának az utazásainkból. De nincs mit tenni, gyanítom, hogy a legtöbben gondolkodás nélkül beszállnak a taxiba az eleve felfújt ár kétszereséért is. Fennakadás nélkül csengetik ki az otthoni ár dupláját egy olyan országban, ahol az otthoni fizetések fele is már nagyon jónak számít.

kilátás a szobánkból a Vörös-tengerre
kilátás a szobánkból a Vörös-tengerre

A taxi bevitt minket a Renaissance Hotel feljárójáig. A kapun túl egy másik világ kezdődött, egy gördülékeny vendéglátó gépezet, amilyenhez Európában szokott az ember. Welcome Home!-mal fogadtak, és golfkocsival vittek a szobánkhoz. Gyönyörű kilátásunk van, és tengerre néző, emeleti szobánk.

Belaktuk a szobát, aztán sétára indultunk a szálloda hatalmas területén, és ettünk két mexikóit a tengerparti Acapulco Joe’s-ban. Várható fogyasztásaink fedezésére még a recepción előre befoglaltak egy szép összeget a kártyánkról. Innentől már mindenhol elég volt csak a szobaszámot bemondani.

Kisétáltunk a stégre a korallok fölött, ahol megismerkedtünk Ahmeddel Alexandriából, a vízi mentővel. Sokat mesélt az itt előforduló halakról, és képeket is mutatott róluk a telefonján.

Ahmed javaslatára, este telihold-keltét néztünk a Vörös-tenger és a Tiran-szigetek fölött.

Adrinak ma megfájdult a torka, és megint hasmenése is volt, plusz a szúnyogok is megtalálták, akik itt bőséggel előfordulnak. Tegnap óta viccesen „kriplinek” hívom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése