Szemien-hegység Nemzeti Park, Etiópia. Corniche. Alexandria, Egyiptom. Gebel Barkal. Kerima, Szudán. Szemien-hegység Nemzeti Park, Etiópia. Apademak-templom. Naga, Szudán. Óváros. Kairó, Egyiptom. Núbiai lányok. Szoleb, Szudán. Hórusz-templom. Edfu, Egyiptom. Napatai piramisok. Núri, Szudán. Fűszerpiac. Omdurmán, Szudán. Sarm el-Sejk, Egyiptom. Királyok Völgye. Lukszor, Egyiptom. Csónakos fiú. Bahir Dar, Etiópia. Királyi Körzet. Gonder, Etiópia.Ámon-templom. Karnak, Egyiptom. Szemien-hegység Nemzeti Park, Etiópia. Amhara gyerekek. Tisz-Abbai, Etiópia. Datolyaszüret. Szoleb, Szudán. Amhara földműves. Szemien-hegység, Etiópia. Bibliotheca Alexandrina. Alexandria, Egyiptom. Sarm el-Sejk, Egyiptom. Szemien-hegység Nemzeti Park, Etiópia. Ahmed Músza családja. Kerima, Szudán. Napatai piramisok. Kerima, Szudán. Gízai piramisok. Gíza, Egyiptom. Tana-tó. Bahir Dar, Etiópia. Nap-templom. Abu-Szimbel, Egyiptom. El-Doqqi. Gíza, Egyiptom. Núbiai falu. Asszuán, Egyiptom. Tisz-Isszat-vízesés. Tisz-Abbai, Etiópia. Nemzeti Múzeum. Kartúm, Szudán. Tiran-szigetek. Sarm el-Sejk, Egyiptom. Citadella. Kairó, Egyiptom. Imet Gogo, 3926m. Szemien-hegység, Etiópia. Ámon-templom. Szoleb, Szudán. Mohamed Hámid bácsi. Szoleb, Szudán. Debre Berhan Szelasszié-templom. Gonder, Etiópia. Nyomolvasó. Szemien-hegység, Etiópia. Kék-Nílus. Bahir Dar, Etiópia. Asszuán, Egyiptom. Napatai piramisok. Kerima, Szudán. Földközi-tenger. Alexandria, Egyiptom. Mahmúd, a núbiai. Asszuán, Egyiptom. Dzsószer fáraó halotti komplexuma. Szakkara, Egyiptom. Meroéi piramisok. Begrawijja, Szudán.

2013. szeptember 23., hétfő
Helyszín: Szemien-hegység Nemzeti Park, Etiópia

Túrázás.

a Dzsinbár-vízesésnél Szankaberben
a Dzsinbár-vízesésnél Szankaberben

Ma továbbtúráztunk a Szankaber-táborból a Gics-táborba, ami már 3620 méteren áll. A tegnap délutáni lenyűgöző három óra után a mai nap kissé csalódás volt. Eleinte nagyon tűzött a nap, és nagyon párás volt a levegő, ami elfedte azt az óriási kilátást, ami kísért végig a túraúton. A fennsík peremén, néhol nyolcszáz méteres letörések mentén gyalogoltunk. Egy patak ennek a letörésnek a pereméről zuhan a mélybe. Dzsinbárnak hívják ezt a vízesést, ami vezetőnk szerint ötszáz méter mély! Az alját nem is láttuk. A magasban hatalmas saskeselyűk, más néven lammergeierek köröztek, nagyon közel hozzánk. Ezek szárnyfesztávolsága olyan két és fél méter! A lammergeier az a keselyű, amelyik úgy jut hozzá a csontvelőhöz, hogy a magasba száll a csonttal, és onnan a sziklára ejti, hogy az feltörjön. Társultak melléjük még valami kisebb madarak is, amiknek kékes volt a testük és narancs a szárnyuk. Láttunk ma még két sakált és két szarvast. Szerencsénk van az évszakkal, minden virágba van borulva.

virágba borult a hegy
virágba borult a hegy

Az út hátralevő része ellenben falvakon és kultúrtájon át vezetett, ami nem tetszett, és nem is erre számítottunk.

Ráadásul fel kellett cipelnem az egyik hátizsákunkat a vízzel és a kajával, ami volt vagy tizenöt kiló, és ez ebben a magasságban nagyon megterhelőnek bizonyult. A másik hátizsákot a túrázáshoz felesleges holmikkal lenn hagytuk Szankaberben.

Az itteni falvakat teljesen elrontották már. Mindenki kéreget, gyakorlatilag nem tudtam képet csinálni a helyi emberekről, ha tartani akarom magam az elvemhez, hogy nem fizetek fényképért, mert az mindenkiből koldust csinál és tönkreteszi a közösségek hagyományos életét. Paradox módon éppen a turizmus maga ássa alá a turizmus vonzerejét, az ilyen, ártatlannak tűnő húzásaival. Ugyan ki kíváncsi a kéregető-pózoló emberekre? Hát mi nem annyira, még ha otthon ezek a képek nagyon jól el is adják magukat.

amhara bácsi Gicsben
amhara bácsi Gicsben

Amúgy hamar, úgy kettő óra körül megérkeztünk, a hátralevő időt a fennsíkon sétálással és nézelődéssel töltöttük. Nyomolvasónk szó nélkül minden lépésünket követi, kicsit mögöttünk lemaradva. Amint elindulunk valamerre, veszi is a mordályát és felpattan. Még amikor vécére megyünk is, ami egy kicsit odébb, a ház mögött van. A gyerekek tartanak tőle, aki kéregetni akar, azt elkergeti. Minden család a gyerekeket küldi ki legeltetni, már az egész kicsiket is, akik mezítláb járnak, pedig kifejezetten hideg van. Próbáltunk barátkozni velük, de ez elég nehézkes. Némelyik csak annyit mondogat: „birrr”. Ez kicsit lehangoló.

Kornelius-on és Gittán kívül van itt még néhány más turista is, akik utánunk érkeztek meg. Főleg huszonéves németek és spanyolok.

A magunkkal hozott halkonzervek sajnos nem olyan finomak, mint gondoltuk. Ittunk egy jó forró teát, mert igencsak hűvös van idefenn.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése