Szemien-hegység Nemzeti Park, Etiópia. Corniche. Alexandria, Egyiptom. Gebel Barkal. Kerima, Szudán. Szemien-hegység Nemzeti Park, Etiópia. Apademak-templom. Naga, Szudán. Óváros. Kairó, Egyiptom. Núbiai lányok. Szoleb, Szudán. Hórusz-templom. Edfu, Egyiptom. Napatai piramisok. Núri, Szudán. Fűszerpiac. Omdurmán, Szudán. Sarm el-Sejk, Egyiptom. Királyok Völgye. Lukszor, Egyiptom. Csónakos fiú. Bahir Dar, Etiópia. Királyi Körzet. Gonder, Etiópia.Ámon-templom. Karnak, Egyiptom. Szemien-hegység Nemzeti Park, Etiópia. Amhara gyerekek. Tisz-Abbai, Etiópia. Datolyaszüret. Szoleb, Szudán. Amhara földműves. Szemien-hegység, Etiópia. Bibliotheca Alexandrina. Alexandria, Egyiptom. Sarm el-Sejk, Egyiptom. Szemien-hegység Nemzeti Park, Etiópia. Ahmed Músza családja. Kerima, Szudán. Napatai piramisok. Kerima, Szudán. Gízai piramisok. Gíza, Egyiptom. Tana-tó. Bahir Dar, Etiópia. Nap-templom. Abu-Szimbel, Egyiptom. El-Doqqi. Gíza, Egyiptom. Núbiai falu. Asszuán, Egyiptom. Tisz-Isszat-vízesés. Tisz-Abbai, Etiópia. Nemzeti Múzeum. Kartúm, Szudán. Tiran-szigetek. Sarm el-Sejk, Egyiptom. Citadella. Kairó, Egyiptom. Imet Gogo, 3926m. Szemien-hegység, Etiópia. Ámon-templom. Szoleb, Szudán. Mohamed Hámid bácsi. Szoleb, Szudán. Debre Berhan Szelasszié-templom. Gonder, Etiópia. Nyomolvasó. Szemien-hegység, Etiópia. Kék-Nílus. Bahir Dar, Etiópia. Asszuán, Egyiptom. Napatai piramisok. Kerima, Szudán. Földközi-tenger. Alexandria, Egyiptom. Mahmúd, a núbiai. Asszuán, Egyiptom. Dzsószer fáraó halotti komplexuma. Szakkara, Egyiptom. Meroéi piramisok. Begrawijja, Szudán.

2013. szeptember 6., péntek
Helyszín: Asszuán, Egyiptom

Abu-Szimbel helyett Edfu.

a Hórusz-templom pülónja Edfuban
a Hórusz-templom pülónja Edfuban

Arab nyelvi ismereteim használata szempontjából fordulónap volt a mai. Évek óta tanulom az irodalmi arabot, aminek nem sok valós haszna van az arab országokban, ahol a helyi dialektusokat beszélik. Irodalmi arab nyelven megszólalni Kairóban éppolyan mulatságos, mint latinul beszélni Rómában. Ezért az utazást megelőző hónapokban elkezdtem az egyiptomi arab tanulását. Ahol lehetett, megpróbáltam használni, akár csak néhány szó erejéig is. És ma kellett is, hiszen ma tömegközlekedéssel közlekedtünk, az utcán útbaigazítást kértünk, a piacon vásároltunk, telefont kértünk használatra, és még teáztunk is, egyiptomi módra.

Reggeli után hármasban kimentünk a buszra, hogy Abu-Szimbelbe induljunk, de David tegnapi információival szemben nem engedtek felszállni. Ebben igaza lett Mahmúdnak, a rendőrség a turistákat csak konvojban, kísérettel engedi közlekedni itt a szudáni határ közelében. David talán túlreagálta a helyzetet, és levágott egy adag hisztit a pályaudvaron, majd amikor kissé lenyugodott, meggyőztük magunkat, hogy ha már így alakult, menjünk inkább Edfuba.

David már egy éve járja a világot, és végigment Afrikán is, ahol ennél sokkal komolyabb nehézségekről mesélt. Eredetileg mérnök Hollandiában, és amennyire kivettem a szavaiból, egyszer besokallt, és a nyakába vette a világot, hogy megkeresse önmagát.

Edfu Asszuán és Lukszor között fekszik félúton. Az edfui templom, amit Hórusznak szenteltek, a sólyomfejű istennek, lenyűgöző, valóban a legjobb állapotban megmaradt óegyiptomi templom. Ez nem mellesleg annak köszönhető, hogy úgy ezer évvel később épült, mint a többi remek újbirodalmi templom. Egyiptom már majdnem a Római Birodalom része volt, amikor teljesen befejezték a híres Kleopátra királynő apjának uralkodása alatt. Ettől még persze egy nagyon régi épületről beszélünk, jóval öregebb például az itt Európában már matuzsáleminek számító Colosseumnál.

A Hórusz-templom szinte épen áll, minden oszlopával, termével és még a tetejével is. Az összes fala zsúfolásig tele van ókori rajzokkal és hieroglifákkal. Monumentális kapuja, vagy szakszerűbben mondva pülónja, 38 méter magas, és a karnaki Ámon-templom kapuja után a második legnagyobb. A két fekete gránitból készült sólyom szinte eltörpül a bejárat két oldalán, pedig ezek jóval nagyobbak, mint egy ember.

Hórusz szentélyében
Hórusz szentélyében

A Hórusz-templom majdnem kétezer évig pihent érintetlenül a sivatag alatt. Amikor Napóleon expedíciója 1798-ban megtalálta, 12 méter homok fedte be, amiből csak a pülón legteteje látszott ki, és egy arab falu épült fölé.

Visszatérve Asszuánba, délután kétszer is felhívtam Mahmúdot, először egy teázóból a piacról, majd otthonról, mert meggondoltuk magunkat korábbi Abu-Szimbel ajánlata kapcsán. Csakhogy Daviddel kiegészülve hármunkért hirtelen többet akart kérni, mert szerinte három embernek már kisbusz kell. Ezt visszautasítottam, és annyira felháborodtam, hogy szinte rányomtam a telefont. Azután váratlan helyről, szállásadónktól, Habibitől érkezett egy jobb ajánlat, aki éppen szemtanúja volt, amint Mahmúddal beszéltem. Holnap hajnali háromkor indulás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése