Szemien-hegység Nemzeti Park, Etiópia. Corniche. Alexandria, Egyiptom. Gebel Barkal. Kerima, Szudán. Szemien-hegység Nemzeti Park, Etiópia. Apademak-templom. Naga, Szudán. Óváros. Kairó, Egyiptom. Núbiai lányok. Szoleb, Szudán. Hórusz-templom. Edfu, Egyiptom. Napatai piramisok. Núri, Szudán. Fűszerpiac. Omdurmán, Szudán. Sarm el-Sejk, Egyiptom. Királyok Völgye. Lukszor, Egyiptom. Csónakos fiú. Bahir Dar, Etiópia. Királyi Körzet. Gonder, Etiópia.Ámon-templom. Karnak, Egyiptom. Szemien-hegység Nemzeti Park, Etiópia. Amhara gyerekek. Tisz-Abbai, Etiópia. Datolyaszüret. Szoleb, Szudán. Amhara földműves. Szemien-hegység, Etiópia. Bibliotheca Alexandrina. Alexandria, Egyiptom. Sarm el-Sejk, Egyiptom. Szemien-hegység Nemzeti Park, Etiópia. Ahmed Músza családja. Kerima, Szudán. Napatai piramisok. Kerima, Szudán. Gízai piramisok. Gíza, Egyiptom. Tana-tó. Bahir Dar, Etiópia. Nap-templom. Abu-Szimbel, Egyiptom. El-Doqqi. Gíza, Egyiptom. Núbiai falu. Asszuán, Egyiptom. Tisz-Isszat-vízesés. Tisz-Abbai, Etiópia. Nemzeti Múzeum. Kartúm, Szudán. Tiran-szigetek. Sarm el-Sejk, Egyiptom. Citadella. Kairó, Egyiptom. Imet Gogo, 3926m. Szemien-hegység, Etiópia. Ámon-templom. Szoleb, Szudán. Mohamed Hámid bácsi. Szoleb, Szudán. Debre Berhan Szelasszié-templom. Gonder, Etiópia. Nyomolvasó. Szemien-hegység, Etiópia. Kék-Nílus. Bahir Dar, Etiópia. Asszuán, Egyiptom. Napatai piramisok. Kerima, Szudán. Földközi-tenger. Alexandria, Egyiptom. Mahmúd, a núbiai. Asszuán, Egyiptom. Dzsószer fáraó halotti komplexuma. Szakkara, Egyiptom. Meroéi piramisok. Begrawijja, Szudán.

2013. július 3., szerda
Helyszín: Budapest, Magyarország

Puccs Kairóban.

útvonalunk a Nílus mentén
útvonalunk a Nílus mentén

Az elnök beszéde tegnap este nem felelt meg és nem esett egybe a nép akaratával, ami elkerülhetetlenné tette a hadsereg számára, hogy véget vessen a konfliktus és a megosztottság állapotának.

Ezzel a beszédével ma este Abdul Fattah el-Szíszi tábornok felmentette hatalmából Mohamed Morszi egyiptomi elnököt és felfüggesztette az Alkotmányt. Az eseményeket izgatottan néztem végig élőben a CNN-en, ugyanis öt napja vettem meg repülőjegyeinket Kairóba.

Régóta szerettünk volna már Afrikába utazni, és egy nagyon izgalmas útvonalat néztünk ki magunknak: végig a Nílus mentén, annak torkolatától a forrásáig. Ez keresztülvezet Egyiptomon, Szudánon és Etiópián, a Földközi-tenger partjától a Szaharán át Afrika tetejére. Utazás az arabok földjéről Fekete-Afrika belsejébe, a perzselő sivatagból a szavannán keresztül a dús erdőkig, az iszlámból a kereszténységbe.

A Nílus Kartúmnál két fő ágból egyesül: a Fehér-Nílusból és a Kék-Nílusból. Mi utóbbi útvonalát választottuk, mert az tűnik érdekesebbnek és kivitelezhetőbbnek. A Kék-Nílus jelenti a Nílus vízhozamának nyolcvan százalékát, és ez felelős annak évente megismétlődő áradásáért, amely az Asszuáni Nagy Gát megépítéséig Egyiptomnak a termékeny földet biztosította a Szahara sivatagában.

Napokig böngésztem a különböző internetes oldalakat, míg rábukkantam az Egypt Air vonzó ajánlatára, kairói érkezéssel és addisz-abebai visszaindulással. Gyorsan egyeztettem Adrival és türelmetlenül meg is vásároltam őket: indulás augusztus 30-án, pénteken, érkezés szeptember 29-én, vasárnap. Majd’ egy hónapunk lesz, hogy eljussunk Kairóból Addiszba.

Addig még van esély rá, hogy el-Szíszi tábornok stabilizálja a helyzetet Egyiptomban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése